Logo Buro Laboro

Under Pressure: Stress, overspannenheid, spanning, burn-out

Dagelijks alarmerende berichten over een verschijnsel dat dusdanige vormen begint aan te nemen in onze samenleving dat we van een pandemie kunnen spreken. Ik vraag me af sinds wanneer stress als ongezonde spanning ons leven binnenwandelde en er niet meer uit weg lijkt te willen gaan. Niet alleen hier in Nederland, het lijkt een wereldwijd fenomeen.

Stress is een van de venijnigste ziekmakers van deze tijd. Het is een uitingsvorm of signaal van onderliggende oorzaken en mechanismen die spanning geven. Stress gaat over de disbalans die ontstaat als er meer van je gevraagd wordt dan je denkt waar te kunnen maken. Het gaat ook over gebrek aan eigen regie over je leven of werk. Bijvoorbeeld als je in een situatie verkeert waarin je liever niet zit en waar je niet goed uit komt. Als dit soort spanning lang aanhoudt, spreek je van ongezonde stress. Van ongezonde stress kun je ziek worden, overspannen raken of een burn-out ontwikkelen.

Wanneer is die ellende begonnen en waarom eigenlijk? Wanneer wordt stress ongezond en word je er ziek van? Wat kun je zelf doen om je te beschermen tegen overspannenheid en burn-out en welke factoren spelen nog meer een rol?

We kennen allemaal voorbeelden van mensen die lange tijd onder grote druk hebben gestaan en toch niet overspannen of burn-out zijn geraakt. Wat heeft hen beschermd? Waren zij wel in staat om te ontspannen of was daar meer voor nodig?

Gevoeligheid voor stress kent veel facetten en aspecten. Persoonlijkheidsaspecten, omgevingsfactoren, lichamelijke factoren, maatschappelijke issues. Daarin zijn de oorzaken te vinden maar ook de aangrijpingspunten voor oplossingen. Een stressvrij leven bestaat niet en dat moet je ook helemaal niet willen, dat is oersaai. We zijn wel toe aan meer ontspannen leven en werken. Daar draagt Buro Laboro aan bij. Door onze trainingen, organisatie-adviezen, coachingstrajecten en door onze blogs. In onze blogs vind je voorbeelden, inspirerende verhalen en achtergrondinformatie. Een toepasselijk nummer uit 1981 (al).